Európa legszebb nyilvános illemhelye

MTI
2006.05.06. 09:51
Európa legszebb illemhelye, a vécék Mercedese nyílt meg Berlinben. Az érkezőt lágy fények, csillogó kék és vörös felületek, andalító zene fogadja, a falakra erősített kivetítőkön pedig vízben örvénylő légbuborékok folytatják vég nélküli táncukat - olvasható a Lenta című orosz hírportálon.

A napi 24 órában üzemelő illemhely teljesen légkondicionált, s a tervezők az akadálymentesítést is tökéletesen megoldották.

A hölgyeknek és az uraknak szánt öt-öt fülkén kívül lesz egy uniszex babarészleg is, ahol az anyukák (vagy apukák) gond nélkül tisztába tehetik csemetéjüket.

A szuperillemhelyet Hans Wall német üzletember ajándékozta Berlinnek a közelgő futball-világbajnokság tiszteletére. A Breitscheidplatz-on épült intézmény 750 ezer euróba, vagyis 195 millió forintba került a vállalkozónak, ám használatáért mindössze 50 eurocentet, vagyis alig 130 forintot kell majd fizetni

Az építtető egyébként igen elégedett az eredménnyel, amelyben véleménye szerint a modern német formatervezés legszebb hagyományai ötvöződnek. Hans Wall az illemhelyet rohanó világunk oázisának nevezi, ahol a vendég felfrissül, teljességgel kicserélődik, hogy újult erővel vethesse be magát a főváros forgatagába.