Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Egyre több román várost vonnak zárlat alá

MTI
2006.05.20. 23:50
Ötven fölé emelkedett az utóbbi két hét alatt madárinfluenza vírusával fertőzött, illetve fertőzésgyanús települések száma Romániában, ahol a többnyire az ország közepén fekvő 8-10 megye után a hét végén a fővárosban és egy második székelyföldi faluban is találtak fertőzésgyanús háztáji gazdaságokat - derült ki bukaresti közlésekből szombaton.

Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján bejelentette: a bukaresti szaklaboratórium szerológiai vizsgálatai szombatig húsz helységben erősítették meg a madárinfluenza H5-ös vírusának a megjelenését a háztáji gazdaságokban és (legalább is a Brassó megyei Feketehalom esetében) egyes ipari rendszerű baromfitelepeken.

A román agrártárca tájékoztatójából szomorú újdonságként tudhatta meg a közvélemény, hogy az utóbbi 24 órában új megye - a moldovai Neamt - és egy újabb megyeszékhely, Nagyszeben is felkerült a madárinfluenza-fertőzés két hete megkezdődött "tavaszi hadjáratának" térképére. A megismételt helyszíni gyors tesztek Bukarest két negyedében és a háromszéki Szitabodza után Málnásfaluban is, valamint Neamt megye egyik településén a H5-ös vírus előfordulását mutatták ki.

Ezzel szemben jó hírnek tekintik a román hatóságok, hogy az eddig fertőzésgyanúval kórházba szállított csaknem húsz személyről kivétel nélkül kiderült, hogy nem kapták el a madárinfluenza vírusát.