Szalmonellával fertőzött húst hoztak be Németországból

MTI
2006.06.05. 17:59
Dán sajtójelentések szerint szalmonellával fertőzött németországi pulykahús került kereskedelmi forgalomba Dániában.

A Politiken című napilap megbízásából laboratóriumi vizsgálatokat végeztek tíz csomagolt pulykamellen, amelyeket különböző élelmiszer-nagyáruházakban vásároltak; mindegyik próba baktériumokat mutatott ki - jelentette a lap pünkösdhétfői számában. A fertőzés hasmenést, hastáji fájdalmakat és hányást okozhat.

A hús állítólag egy nyugat-mecklenburgi és alsó-szászországi termelőtelephellyel rendelkező feldolgozóüzemből származik. Ezért a hannoveri mezőgazdasági minisztérium ellenőriztetni kívánja az alsó-szászországi termelőhelyeket. "Az ügyet gondosan kivizsgáljuk" - jelentette be hétfőn Gert Hahne a minisztérium szóvivője. Mindamellett hozzáfűzte, hogy nem tekinthető rendkívülinek, ha szárnyasok húsában csekély számú szalmonellát találnak. Minden húsféleséget rendszeresen szalmonellavizsgálatnak vetnek alá. A schwerini mezőgazdasági minisztérium szintén vizsgálatot rendelt el.

A Politiken jelentése szerint a dán hatóságok már két hónappal ezelőtt kimutattak szalmonellát Németországból származó pulykahúsban. A hús most ugyanazokból az ABC-nagyáruházakból és ugyanattól a német szállítótól érkezett. Akkor nyomban kivontak a forgalomból több tonnát - olvasható a lapban, amelynek jelentése szerint azonban a most talált baktériumok a két hónappal ezelőtt kimutatottaknál kevésbé fertőzők.