Egy vödör töltöttkáposztát foglaltak le a vámosok

MTI
2006.06.09. 17:26

A június 1-jén bevezetett szigorított határellenőrzés első nyolc napján 27 millió forint jövedéki bírságot szabtak ki az észak-alföldi régió határvámhivatalai - közölte az MTI-vel pénteken Szabó Károly pénzügyőr alezredes.

A Vám- és Pénzügyőrség Észak-alföldi Regionális Parancsnokságának vezetője elmondta: a nyolc nap során 392 jövedéki eljárást kezdeményeztek a jogsértőkkel szemben. Ennek során lefoglaltak több mint 24 ezer doboz cigarettát és 33 olyan gépkocsit, amelyekben csempészett cigaretta volt.

Szabó Károly alezredes szerint a csempészek minden trükköt bevetnek annak érdekében, hogy áthozzák a csempészárut a határon, példaként egy ukrán állampolgárt említett, aki egy gépkocsi utasaként egy műanyag vödör töltött káposztát szeretett volna behozni az országba.

A beregsurányi vámhivatal barabási kirendeltségének munkatársai azonban leleplezték a leleményes csempészt. Kiderült: a vödörben a káposzta csupán "fedőáru" volt, a káposzta alatt ugyanis 42 doboz külföldi eredetű cigaretta rejtőzött.

A magyar adójegy nélküli cigarettát a pénzügyőrök lefoglalták, az ukrán utas 53 ezer forint helyszíni jövedéki bírságot fizetett.