Mutálódott az emberre is veszélyes H5N1

2006.06.23. 14:59

A madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusának kialakult egy mutánsa, miközben a kórokozó átkerült egy indonéz családon belül egyik családtagról a másikra - jelentette be pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A mutáns azonban nem fejlődött nagy fertőzőképességű, emberről emberre terjedő változattá - hangsúlyozta Maria Cheng, az ENSZ egészségügyi szervezetének szóvivője.

Egy szumátrai család nyolc tagja fertőződött meg a H5N1 vírussal a múlt hónapban, heten közülük meghaltak. Az egyik betegben, egy tízéves fiúban enyhén elváltozott a kórokozó, kialakult egy kissé eltérő mutáns. A fiú később megfertőzte apját - olvasható a jelentésben, amelyet madárinfluenza-szakértők egy jakartai értekezletén osztottak szét pénteken a résztvevők között. Nem a nyilvánosságnak szánták a jelentést, de hírügynökségek hozzájutottak, és közzétették a tartalmát.

Ez az első valószínű esete a kórokozó emberről emberre való átterjedésének, közölte Tim Uyeki epidemiológus, az amerikai járványügyi hivatal munkatársa. Hozzátette azonban, hogy nincs ok pánikra, a vírus az apa halála után maga is elpusztult, és nem jutott a családon kívülre.