Jogerős ítélet pécsi számlagyárosok ügyében

MTI
2006.06.28. 14:26
A Baranya Megyei Bíróság üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás, adócsalás és más bűncselekmények miatt szerdán jogerősen elítélte azon "számlagyári" ügy több vádlottját, akik 1996 és 2000 között több százmillió forinttal károsították meg az államot.

A másodfokú bíróság Kiss László vezette büntető tanácsa hét vádlottat 1-től 5 év 6 hónapig terjedő börtönbüntetéssel sújtott, kettőt 600 ezer, illetve egymillió forint pénzbüntetés fizetésére kötelezett, egyet próbára bocsátott, kilencet pedig felmentett. Az ügynek első fokon még harminc vádlottja volt, a megyei bíróság a fellebbezéseket követően tizenkilenccel szemben járt el. A grémium négy vádlott esetében látott lehetőséget a büntetés enyhítésére, hatnál felmentésre, a többiek esetében helybenhagyta az első fokon hozott határozatot. Az indoklás szerint azért, mert a tanács több vádlott bűnösségét csak részben találta bizonyítottnak.

A tényállás szerint pécsi vállalkozók 1996-ban azért is hoztak létre cégeket, hogy azok számlákkal kereskedjenek. Az eladók a számlán szereplő összegek 5-10 százalékát kérték jutalékként, az időközben "felhajtott" vevőknek pedig megérte fizetni, hiszen így csökkenthették adóköteles bevételeiket. A "számlagyárosok" 2000-ben buktak le, ügyük 2003-ban került a bíróság elé.