Környezetszennyezésért vádat emeltek az Onyx ellen

MTI
2006.08.10. 09:23
Veszélyes hulladék jogellenes elhelyezésével és gondatlanságból elkövetett környezetkárosítással vádolja az esztergomi ügyészség az Onyx Kft. munkatársait.

"A dorogi hulladékégető dolgozói megszegték a munkaköri előírásokat, ennek következtében 2004 nyarán egy rosszul elzárt csapon veszélyes anyag került a Dunába, beszennyezve az Esztergomot és Tokodaltárót ellátó kutak vizét. A vizsgálat feltárta, hogy a vállalat szabálytalanul tárolt több száz köbméter veszélyes anyagot, valamint bértárolást végzett olyan partnereknél, akiknek korábban nem engedélyezték környezetkárosító anyagok tárolását - tette hozzá Horváthné dr. Varga Erzsébet, a megyei főügyész helyettese.

2004. július 29-én délután megnyitottak az Onxnál egy éghető folyadékok tárolására használt tartály kármentőjén lévő leeresztő csapot (a csapot egyébként engedély nélkül szerelték fel). Másfél óra múlva ugyan elzárták, de ezt nem kellő gondossággal hajtották végre, és csupán másnap reggel tapasztalták, hogy a csap szivárog. Az is kiderült, hogy oldószereket is tároltak a tartályban, amit nem tehettek volna meg.

A csap megnyitásától a másnapi felfedezésig mintegy 100 köbméter veszélyes folyadék, olaj és szerves oldószer folyt el. 50 köbméter eljutott a csapadékvíz-csatornába, majd a Kenyérmezei-patakba és Tátnál a Dunába folyt. Az emulzió halpusztulást idézett elő, az Esztergomot és Tokodaltárót ellátó kutak vize szennyeződött.