Terepjárót kap Hejce Szlovákiától

2006.08.10. 21:06

Szlovákia terepjárót, vagy annak megfelelő értékű koronát ajánl fel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce önkormányzatának, ahol az idén január közepén zuhant le az a szlovák katonai repülőgép, amelyen 42-en vesztették életüket - tájékoztatta csütörtökön este Hejce polgármestere az MTI-t. Rohály Géza közölte: csütörtökön ismét szlovák küldöttség járt Hejcén, itt jelentették be a felajánlást.

Az adományozás egyébként része lesz annak a megállapodásnak, amely az abaúji faluban felállítandó emlékmű építéséhez szükséges - ismertette, hozzáfűzve, hogy a csütörtöki találkozón a szlovák fél közölte, hogy Szlovákia egy terepjárót ajándékoz a falunak. Ennek főleg télen vehetik majd hasznát, amikor hófúvás miatt az abaúji település gyakran megközelíthetetlen.

Beszámolt arról, hogy csaknem négymillió korona, azaz körülbelül harmincmillió forint gyűlt össze az emlékműre, amelyet - mivel a tragédia helyszínét csak nagyon nehezen lehet megközelíteni - a településen kíván felállítani a szlovák kormányzat. Az emlékmű kivitelezésére egyébként különböző forrásokból gyűjtötték össze a szükséges összeget.

A KFOR koszovói missziójából hazatérő 42 szlovák katona békefenntartó küldetését teljesítette. Hazafelé tartottak, a gép azonban a kassai repülőtértől mintegy harminc kilométerre, a Hejce fölött magasodó Borsó-hegyen lezuhant.