Nemzedékek óta nem tapasztalt árvizek sújtják Etiópiát

2006.08.25. 18:26

Eddig legkevesebb 639 ember vesztette életét Etiópiában augusztus eleje óta, az országot nemzedékek óta nem tapasztalt árvizek sújtják, közölte pénteken Simon Mechale, az etióp kormány katasztrófavédelmi hivatalának a vezetője. Az áradások különösen az ország keleti és déli részein szedik áldozataikat. Dire Dawa térségében 256-an, Omo területén 364-en haltak meg, míg további 19 halálos áldozatról az ország különböző részeiből érkeztek jelentések. Az etióp kormány 60 millió dolláros segítséget kért a károsultak megsegítésére.

Az árvizek által okozott károk alapján, és a még várható további áradások miatt a szakemberek úgy tartják, hogy félmillió személyt veszélyeztet a természeti katasztrófa. Mintegy 250 ezer embernek már ebben a hónapban humanitárius segítségre volt szüksége. A kormányilletékes elmondta, hogy a haláleseteken túl tetemes az anyagi kár, és ez különösen fájdalmas egy olyan országban, ahol az amúgy is szegény lakosság javai odavesztek az árvizekben.

Az áradások egyébként kiterjednek a térség más országaira, így Szudánra, Eritreára és Szomáliára is. Afrika szarván a halottak száma legkevesebb ezer. A helyzetet súlyosbítja, hogy az Indiai-óceán felől viharos szél fúj. Az Etiópiában megáradt folyók negatív hatással vannak a délebbre lévő Kenyára is, hiszen az észak-kenyai Turkana (Rudolf)-tó vízszintje annyira megemelkedett, hogy a bele torkolló etiópiai folyók vize már el sem tud jutni a tóig, és ez súlyos áradásokat okoz a környéken.