Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Heroint csempészett az egykori kirgiz házelnök

MTI
2006.09.07. 18:52

Őrizetbe vették a varsói nemzetközi repülőtéren Omurbek Tekebajev volt kirgiz parlamenti elnököt, ellenzéki vezetőt, mert kábítószert találtak nála a lengyel hatóságok - jelentette be csütörtökön a kirgiz külügyminisztérium. A tárca közleménye szerint a diplomata útlevéllel utazó Tekebajevet előző nap vették őrizetbe, mert heroint találtak a poggyászában. A jelenleg parlamenti képviselő Tekebajev a törökországi Isztambulból érkezett egy nemzetközi gazdasági fórumra a lengyel fővárosba.

A lengyel határrendőrség szerda este már tájékoztatást adott arról, hogy őrizetbe vett egy kirgiz diplomatát, akinek poggyászában egy Matrjoska-babába rejtve közel 600 gramm heroint találtak. A határrendőrség az illető nevét jogszabályi korlátokra hivatkozva azonban nem tette közzé. Biskeki források szerint Tekebajevet, aki több kirgiz politikussal és képviselővel együtt érkezett a lengyel fővárosba, a körülmények tisztázása végett két napra előzetes letartóztatásba helyezték a lengyel hatóságok.

Egyes kirgiz politikusok provokációt sejtenek az őrizetbe vétel mögött, mondván hogy a volt parlamenti elnök engesztelhetetlen bírálója a közép-ázsiai ország új vezetésének.

Tekebajev a kirgiz politikusok élvonalába tartozik. A parlamenti elnöki tisztségről februárban köszönt le, kényszerből, miután a törvényhozás ülésén sértő megjegyzéseket tett az államfőre. A politikus most a Reformokért ellenzéki mozgalom egyik vezetője; a mozgalom tavasszal több tüntetésen tiltakozott amiatt, hogy a kirgiz kormányzat - szerinte - a szervezett bűnözés komoly befolyása alá került.