Harminckét bányász rekedt a mélyben Szibériában

MTI
2006.09.07. 21:11

A füst és a forróság nehezítette harminchárom mélyben rekedt kelet-szibériai aranybányász mentését csütörtökön, s egy mentőosztagnak vissza kellett térnie a felszínre tíz órával azután, hogy tűz ütött ki a kínai határ menti Csitai területen lévő daraszuni komplexum központi bányájában.

Az aranybányában 64 bányász tartózkodott, amikor 85 és 135 méter közötti mélységben végzett hegesztési munkáktól meggyulladtak a faszerkezetek egy nyolc méteres átmérőjű aknában. Közülük 31-nek sikerült felszínre jutnia. A többieket egy vízszintes járaton át próbálták átmenekíteni a tűztől öt kilométernyire lévő másik bányába, de eddig sikertelenül. A vészhelyzettárca szerint mindenesetre kompresszorokkal tudnak friss levegőt pumpálni az aknákba, s így a mélyben rekedtek levegőhöz jutnak.

Az orosz természetvédelmi felügyelet a kitermelés leállításával fenyegette meg a daraszuni bánya tulajdonosát, a brit Highland Gold céget. Oleg Mitvol, a Roszprirodnadzor második embere azt mondta az Eho Moszkvi rádiónak, hogy a londoni tőzsdén jegyzett cég oroszországi bányáiban a technikai előírások garmadáját sértik meg, mert a jövedelmezőséget helyezik előtérbe. A felügyelet egyébként soron kívüli vizsgálatokat határozott el számos oroszországi szén- és ércbányában.