Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Harminckét bányász rekedt a mélyben Szibériában

MTI
2006.09.07. 21:11

A füst és a forróság nehezítette harminchárom mélyben rekedt kelet-szibériai aranybányász mentését csütörtökön, s egy mentőosztagnak vissza kellett térnie a felszínre tíz órával azután, hogy tűz ütött ki a kínai határ menti Csitai területen lévő daraszuni komplexum központi bányájában.

Az aranybányában 64 bányász tartózkodott, amikor 85 és 135 méter közötti mélységben végzett hegesztési munkáktól meggyulladtak a faszerkezetek egy nyolc méteres átmérőjű aknában. Közülük 31-nek sikerült felszínre jutnia. A többieket egy vízszintes járaton át próbálták átmenekíteni a tűztől öt kilométernyire lévő másik bányába, de eddig sikertelenül. A vészhelyzettárca szerint mindenesetre kompresszorokkal tudnak friss levegőt pumpálni az aknákba, s így a mélyben rekedtek levegőhöz jutnak.

Az orosz természetvédelmi felügyelet a kitermelés leállításával fenyegette meg a daraszuni bánya tulajdonosát, a brit Highland Gold céget. Oleg Mitvol, a Roszprirodnadzor második embere azt mondta az Eho Moszkvi rádiónak, hogy a londoni tőzsdén jegyzett cég oroszországi bányáiban a technikai előírások garmadáját sértik meg, mert a jövedelmezőséget helyezik előtérbe. A felügyelet egyébként soron kívüli vizsgálatokat határozott el számos oroszországi szén- és ércbányában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?