Vádat emeltek az APEH-családtag elrabolását tervezők ellen

MTI
2006.09.13. 19:17

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség annak a két férfinak az ügyében, akik el akarták rabolni az APEH egyik vezető beosztású munkatársának családtagját, hogy így érjék el adó-visszaigénylésük kifizetését - közölte az ügyészség szóvivője szerdán az MTI-vel. Morvai Attila elmondta: a két, előzetes letartóztatásban lévő pécsi férfit terrorcselekmény előkészületének bűntettével vádolják, amit a vád szerint társtettesként követtek el. A Büntető törvénykönyv (Btk.) szerint ez a bűncselekmény öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A vád szerint a két pécsi férfi megállapodott és előkészületeket is tett arra, hogy elrabolják és határozatlan ideig fogva tartsák az APEH Baranya Megyei Igazgatósága egyik vezető beosztású munkatársának családtagját, és ezzel fenyegetve az APEH-től jelentős összegű - 350 millió forintos - adóvisszaigénylésük kifizetését követeljék. A 27 éves elsőrendű vádlott felkért egy magánnyomozót is, így előzetes információkat szereztek be a család életéről. A vádlottak tervük megvalósításához végrehajtókat kerestek, így kerültek kapcsolatba a rendőrség fedett nyomozójával, akinek az elsőrendű vádlott elmondta a tervüket, és azt, hogy a kifizetés teljesítése érdekében sor kerülhet az elrabolt személy kisujjának levágására és édesapja részére való elküldésére is.

A rendőrség április 1-jén akkor fogta el az elsőrendű vádlottat, amikor az Budapesten találkozott a felbérelt végrehajtóval. Magával hozta a kialkudott pénzt és a fedezetként felkínálni szándékozott ingatlan tulajdoni lapját. Társát még aznap Pécsett fogták el a rendőrök. A nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Iroda augusztus végén küldte meg az ügy iratait vádemelési javaslattal az ügyészségre.