Börtönbüntetést kapott a korrupt munkaügyi felügyelő

MTI
2006.09.22. 14:38

Jogerősen két és fél év börtönbüntetéssel és kétszázezer forint vagyonelkobzással sújtotta a Pécsi Ítélőtábla pénteken hozott határozatában azt a volt munkaügyi felügyelőt, aki megvesztegetett egy cégvezetőt tavaly Szekszárdon. A táblabíróság Krémer László vezette büntető tanácsa Frey Jánost hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetésben és közokirat hamisításban találta bűnösnek.

A tényállás szerint az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség Tolna megyei munkatársa 2005. június 20-án egy szekszárdi vállalatnál végzett ellenőrzést, amelynek során súlyos szabálytalanságokat tárt fel. Frey János erről tájékoztatta a cégvezetőt, hogy bár a mulasztásokért hatmillió forint bírságot is kiszabhatna, bizonyos összegért hajlandó eltekinteni a büntetéstől. Az ügyvezető és üzlettársa később tárgyaltak a felügyelővel és megállapodtak abban, hogy félmillió forintot adnak neki. Ebből kétszázezret június 30-án kifizettek.

Frey János a fennmaradó "tartozás" megfizetése érdekében telefonon többször hívta a cégvezetőt, s amikor ő biztosította arról, hogy megkapja az összeg másik részét, munkahelyén valótlan formanyomtatványt töltött ki. Ebben az állt, hogy a cégnél tartott vizsgálat során nem volt szükség intézkedésre. Az esetre akkor derült fény, amikor a cégvezető megtudta, hogy a felügyelő által említett kiszabható bírság összege eltúlzott volt és értesítette a rendőrséget. A rendőrök a felügyelőt a pénz második részletének átvételénél elfogták.

Később kiderült, Frey János korábban egy galériatulajdonost is megvesztegette azzal, hogy két, összesen 260 ezer forint értékű kép fejében szemet huny a galériában tapasztalt szabálytalanságok felett. A felügyelő ezt a vizsgálatot is valótlan tartalmú dokumentumok kiállításával zárta le.