Emlékezett a hejcei légi baleset egyetlen túlélője

MTI
2007.01.19. 09:30

A gép hátsó részében ültem, bekötve, úgy, mint a többiek, nem tudok mást gondolni, mint hogy Isten akarata volt, mondta az egy évvel ezelőtt Magyarországon lezuhant szlovák katonai repülőgép egyetlen túlélője, Martin Farkas a baleset évfordulóján a pozsonyi Új Szó pénteken megjelent számában megjelent nyilatkozatában.

2006. január 19-én este Hejce község határában a Borsó-hegynek ütközött a szlovák légierő koszóvói békemisszióból hazatérő katonákat szállító repülőgépe. A fedélzeten tartózkodó negyvenhárom ember közül csak az akkor 27 éves fiatalember maradt életben, aki úgy érzi, talán soha sem tudja majd feldolgozni a történteket. "Ha legalább ketten-hárman megmaradtunk volna, biztosan könnyebb lenne, de így magam vagyok az emlékeimmel és a megválaszolatlan kérdéseimmel" - mondta. "Nagyon sokat segített a feleségem, a családom, a barátaink, a kollégáim, és a kiskutyám, Gina is. Egy ilyen játékos, hálás kis jószág igazi balzsam a léleknek."

A katona lélekjelenlétével magyarázza, hogy a gép becsapódása után a mobiltelefonjáról rögtön fel tudta hívni a feleségét és a szlovák rendőrség segélyhívó számát. Azóta kétszer járt Hejcén, de nem a hivatalos megemlékezés alkalmával, hanem a családjával, amikor tömeg volt ott, nem akart ott lenni. Szavai szerint azért, mert tudta, ő lenne az összes kamera célpontja. "Inkább egyedül megyek oda emlékezni, amikor senki se lát."