Szülőgépeknek nevezte a nőket egy japán miniszter

MTI
2007.01.28. 12:51

"A 15 és 50 év közötti nők, a szülőgépek (és) eszközök száma adott, így csak azt kérhetjük tőlük, hogy mindenki maximálisan tegye meg a tőle telhetőt" - fogalmazott szombaton az Aszahi és a Mainicsi című lapok vasárnapi beszámolója szerint Janagiszava Hakuo egészségügyi, munkaügyi és népjóléti miniszter. Később a tárcavezető a Kyodo japán hírügynökségnek nyilatkozva bocsánatot kért azért, hogy "túl nyersen, udvariatlanul" fejezte ki magát.

"Ez nagy gorombaság volt a nőkkel szemben" - utasította el mind a hangnemet, mind az utólagos szabadkozást Hatojama Jukio, a Demokrata Párt vezetője, alighanem sokak véleményét tükrözve. Hozzátette: természetesen a nőkre, a családokra tartozik annak eldöntése, hogy vállalnak-e gyereket, s ha igen, mennyit.

A népességszaporulat alakulása valóban komoly probléma a távol-keleti szigetországban. A születések száma hosszabb ideje erősen csökken. Egy tanulmány szerint Japán lélekszáma, amely 2005-ben 127,7 millió volt, 2046-ra 100 millióra csökkenhet, ha nem változik a jelenlegi tendencia.