Még működik egykori vámmentes bolt a magyar-román határon

MTI
2007.02.05. 19:25
A korábbi vámmentes üzletek közül néhány - megváltozott árukészlettel és jelleggel - még működik a román-magyar határon február első napjaiban.

A Románia uniós csatlakozása előtt hatalmas forgalmat lebonyolító vámmentes üzletek többsége már zárva volt hétfőn a nagylaki határátkelő "senki földjének" nevezett részén, az egyik boltot azonban éppen kipakolták - itt csupán két fajta cigarettát kínáltak eladásra - egy másik azonban - már román termékekkel - újra megnyitott - tapasztalták az MTI munkatársai a helyszínen.

A működő üzletben a korábbiakkal ellentétben - amikor nem volt zárjegy a jövedéki termékeken - román adójeggyel ellátott áruk: főként márkás szeszesitalok, cigaretta és sör sorakozik a polcokon. A termékek árait román lejben tüntetik fel, de euróval is lehet fizetni.

Az egyik legnépszerűbb cigaretta márka 200 szálas kartonja 18 euróba - mintegy 4500 forintba - kerül, míg Magyarországon a 19 szálat tartalmazó doboz ára 570 forint. A cigarettán román zárjegy, egészségügyi figyelmeztetés látható és a dobozon olvasható tájékoztató szerint egy helyi dohánygyárban készült.

A márkás italokon szintén román adójegy található, egy jó minőségű whiskey hét deciliteres üvegjét 27 euróért kínálták. A közeli kiszombori határátkelőnél már az összes üzlet bezárt.