Megtalálták a Jászkisérről ellopott mellszobrot

MTI
2007.02.16. 10:00

úti ellenőrzés során Sarud és Tiszanána között egy gépkocsiban megtalálták Rákóczi fejedelem jászkiséri mellszobát, amelyet február 4-én loptak el a jászsági település egyik közteréről - közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel.

A rendőrök lopás gyanúja miatt előállítottak egy sarudi és két jászkiséri férfit, az utóbbiak közül az egyiket, mint többszörös bűnelkövetőt, őrizetbe vették - mondta a csütörtökön délután történtekről a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Kovács Ágnes rendőr hadnagy hozzátette: az eddigi információk szerint a bronzszobrot feldarabolása után értékesíteni akarták a tolvajok.

Hajdú László, Jászkisér polgármestere az MTI-nek elmondta: a szobor megkerülését információkkal segítő személy megkapja a felajánlott 200 ezer forintos jutalmat. Ezen kívül saját keretéből 50 ezer jutalmat ad a sikeres nyomozást végző Jászapáti Rendőrőrsnek. A mellszobrot 2003 őszén állították fel a település millenniumi parkjában a Jászkisériek Baráti Egyesülete kezdeményezésére. Ezzel kívántak emléket állítani annak a történelmi ténynek, hogy fejedelem az általa vezetett szabadságharcban két hónapig Jászkiséren tartózkodott.