Levonulóban a tiszai árhullám Szabolcsban

MTI
2007.02.16. 13:15

Levonulóban a Tisza árhulláma a folyó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán, ahol Vásárosnaményig már apad a víz, lejjebb viszont Gávavencsellőig még emelkedik - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság helyettes vezetője pénteken az MTI-vel.

Az esős időjárás megszűnése után a Túr végig apad, ott már az elrendelt elsőfokú árvízvédelmi készültséget is meg lehetett szüntetni - mondta Dajka István műszaki igazgatóhelyettes. Hozzátette: a Tisza alsóbb szakasza mellett a Lónyay-főcsatorna vize is emelkedő még, ezért Kemecsétől a gávavencsellői torkolatig elsőfokú készenlét elrendelésére volt szükség a gátak mentén.

A Tisza és a főcsatorna töltésénél jelenleg 222 kilométer hosszon - a teljes szabolcsi árvízvédelmi védvonal 41 százalékán - tartanak készültséget a vízügyi dolgozók. A figyelőszolgálat a gátak 3,2 kilométer hosszúságú részén észlelt az utóbbi 24 órában fakadóvizet és szivárgást, de azok a védelmi biztonságot nem veszélyeztették, így beavatkozásra nem volt szükség. A másik két szabolcsi folyó közül a Szamos csütörtöki tetőzése óta már két métert apadt. Folyamatosan csökken a Kraszna vízállása is, s ez kedvező a Tisza árhullámára, mivel mindkét folyó oda torkollik.