Már nem jön olajszenny a sógoroktól

MTI
2007.02.26. 16:04

Másodfokúra mérséklik a Rábán történt olajszennyeződés miatti vízminőségi kárelhárítási készültséget hétfőn 18 órától, közölte az MTI érdeklődésére Abért László, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgató-helyettese. "Az éjszakai csapadék hatására sem észleltünk újabb szennyeződést, a Lapincson keresztül már nem érkezik olajszennyeződés Ausztriából, ezért a pénteken elrendelt harmadfokú vízminőség-védelmi kárelhárítási készültséget hétfőn 18 órától másodfokúra mérsékeljük" - mondta a szakember. A Rába mentén Magyarlakig továbbra is figyelőszolgálatot tartanak munkatársaik, a kihelyezett merülő falak egyelőre elővigyázatosságból a helyükön maradnak, és ha még találnak szennyeződést, azt eltávolítják a vízből.

Pénteken a reggeli órákban horgászok észlelték előbb a Lapincson, majd a Rábán a lefelé úszó, nagy kiterjedésű olajfoltot, amely - mint kiderült - a heiligenkreuzi ipari park Lyocell üzemének energiaközpontjában meghibásodott turbinából került a csapadékelvezető rendszerbe, majd onnan a folyó vizébe. A vízügyi szakemberek a katasztrófavédelemmel együttműködve merülő falakat alkalmazva próbálták meg kiszűrni a vízből a szennyeződést. A védekezési munkák a hétvégén is tartottak.

Osztrák tájékoztatás szerint az üzemen belül már pénteken elhárították a hibát, és szintén megkezdték a védekezést, azonban még szombaton délelőtt is érkezett olaj a Lapincsba, onnan pedig a Rábába. Ez a magyar vízügyi szakemberek szerint a csapadékvizet elvezető csatornarendszer fokozatos tisztulása miatt volt észlelhető.