Árpád
-2 °C
3 °C

Már nem jön olajszenny a sógoroktól

MTI
2007.02.26. 16:04

Másodfokúra mérséklik a Rábán történt olajszennyeződés miatti vízminőségi kárelhárítási készültséget hétfőn 18 órától, közölte az MTI érdeklődésére Abért László, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgató-helyettese. "Az éjszakai csapadék hatására sem észleltünk újabb szennyeződést, a Lapincson keresztül már nem érkezik olajszennyeződés Ausztriából, ezért a pénteken elrendelt harmadfokú vízminőség-védelmi kárelhárítási készültséget hétfőn 18 órától másodfokúra mérsékeljük" - mondta a szakember. A Rába mentén Magyarlakig továbbra is figyelőszolgálatot tartanak munkatársaik, a kihelyezett merülő falak egyelőre elővigyázatosságból a helyükön maradnak, és ha még találnak szennyeződést, azt eltávolítják a vízből.

Pénteken a reggeli órákban horgászok észlelték előbb a Lapincson, majd a Rábán a lefelé úszó, nagy kiterjedésű olajfoltot, amely - mint kiderült - a heiligenkreuzi ipari park Lyocell üzemének energiaközpontjában meghibásodott turbinából került a csapadékelvezető rendszerbe, majd onnan a folyó vizébe. A vízügyi szakemberek a katasztrófavédelemmel együttműködve merülő falakat alkalmazva próbálták meg kiszűrni a vízből a szennyeződést. A védekezési munkák a hétvégén is tartottak.

Osztrák tájékoztatás szerint az üzemen belül már pénteken elhárították a hibát, és szintén megkezdték a védekezést, azonban még szombaton délelőtt is érkezett olaj a Lapincsba, onnan pedig a Rábába. Ez a magyar vízügyi szakemberek szerint a csapadékvizet elvezető csatornarendszer fokozatos tisztulása miatt volt észlelhető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?