Dohányzási tilalom Németországban

MTI
2007.02.28. 13:17

Az Európai Unió több más országával lépést tartva a dohányzási tilalom korlátozott bevezetéséről döntött szerdán a német kormány. A kabinet által elfogadott törvénytervezet szerint a jövőben tilos cigarettára vagy éppen szivarra gyújtani a szövetségi intézményekben, beleértve a minisztériumokat, bíróságokat és egyéb hatósági épületeket. Ugyancsak tilos a dohányzás minden formája a nyilvános közlekedési eszközökön, így a vonatokon, az autóbuszokon, valamint a metrón és a gyorsvasúton. A tilalmat megsértőknek - a tervezet szerint - tetemes büntetést kell fizetniük.

A kabinet ugyanakkor az egészséget károsító aktív, illetve passzív dohányzás visszaszorítása érdekében további intézkedéseket is előirányzott. Eszerint mostantól cigarettát és más dohánytermékeket csak a tizennyolc életévüket betöltött személyek vásárolhatnak, az eddigi korhatár tizenhat év volt. Kivételt jelentenek az automaták, a kabinet ugyanis közvetve beismerte, hogy azok átállítása időt vesz igénybe. Ezért az automaták tekintetében 2009 július 1. a határidő.

Az eredeti tervezetben szerepelt a dohányzás szigorítása az éttermekben is, azaz hogy a füstölés csak erre fenntartott, külön helyiségekben lenne engedélyezett. A kormány ebben a vonatkozásban ugyanakkor nem merte vállalni a döntést. Így szerdai ülésén a dohányzást mereven ellenző Angela Merkel kancellár kormánya úgy határozott, hogy ezzel kapcsolatban a végső szó kimondását a tartományokra bízza.