Füst az Amőba-székházban

2007.04.27. 18:18
Tűzoltók érkeztek a budapesti Andrássy út 105. épületéhez péntek délután, ahol az Amőba baloldali csapatépítő játékot szervező alapítvány székhelye is található.

Az épületből füst szivárgott. A helyszínen munkatársunkat az ott dolgozók arról tájékozatták, hogy egy üres pincehelyiségben gyulladt meg egy vezeték és okozott tüzet, de nagyobb kár nem keletkezett. Tudomásuk szerint elektromos zárlat okozta a tüzet.

A helyszínen kiderült az is, hogy az Alapítvány a Modern Baloldalért (ismertebb nevén Amőba) által létrehozott Bázis Holding Zrt. csak főbérlője volt az épületnek. Az Andrássy út 105. tulajdonosa egy Nobilis Kristóf érdekeltségébe tartozó cég, amelyik tavaly év végén vette át az épületet, az elő bérleti szerződéssel együtt. (Nobilisé az Index.hu Zrt. is) A Bázis pedig már csak május 31-éig használhatja az épületet, mert a korábban megállapított bérleti díj fizetésének rendszeres elmaradása miatt Nobilis cége április közepén felmondta a szerződést. A Bázis ezután megpróbált még egyezkedni, de sikertelenül.

A HVG tavaly decemberben arról számolt be, hogy a baloldali politikusok által létrehozott Amőba nem titkolt célja országos klubhálózat létrehozása. Terjeszkedést is terveztek, amelyhez a cégcsoport hitelt vett fel az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Rt-től.