Hét évre ítélték a fiktív számlákkal bűvészkedő csengődi zöldségest

MTI
2007.06.12. 13:24

Több rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalásért és más bűncselekményekért jogerősen hét év börtönbüntetéssel sújtott kedden a Szegedi Ítélőtábla egy csengődi zöldségkereskedőt, aki több mint százmillió forinttal károsította meg üzletfeleit és hitelezőit. Az elítélt egyéni vállalkozóként zöldség- és gyümölcsfelvásárlással, -értékesítéssel foglalkozott a kilencvenes évek elején, a tevékenységi kör bővülése miatt 1996-ban kft.-t hozott létre.

A társaságnak bel- és külföldön is kiterjedt piaci kapcsolatai voltak, háromszáz őstermelővel és beszállító céggel állt összeköttetésben. Beszállítóinak előbb azonnal készpénzben, majd 1999-től inkább 15 és 30 napos határidővel fizetett. 2000 tavaszától a kifizetésekben rendszeresnek mondható csúszások következtek be, majd ez a helyzet 2001-től egyre súlyosbodott. A vádlott ezért magánszemélyektől kért kölcsön, illetve hitelintézetekből vett fel hitelt, ezeket azonban nem törlesztette.

A vállalkozó kft.-je egyre rosszabb anyagi helyzetbe került, ezért fiktív bel- és külföldi értékesítésekről számlákat állított ki 2001 októbere és decembere között. 2001. december 20-én megszökött, magával vitt a Magyar Faktor Rt.-től kicsalt, több mint 80 millió forintból mintegy 4-5 millió forintot. Csengődön fogta el a rendőrség 2004. áprilisában. A károsultak között volt őstermelő, szövetkezet, és különböző cégek. A százmilliós nagyságrendű kárösszegből a legnagyobb tétel 83 milliót tesz ki.