Tűzgyújtási tilalom elrendelését kérte a katasztrófavédelem

MTI
2007.06.18. 17:14

Tűzgyújtási tilalom elrendelését kérte a katasztrófavédelem a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól hétfőn, mert az utóbbi napokban jelentősen megnőtt a riasztások száma, közölte Dobson Tibor ezredes. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint erre a hétre fokozott egészségi kockázattal járó kánikula várható, ezért az országos tiszti főorvos hétfőn elrendelte a kettes fokozatú hőségriasztást.

Dobson Tibor elmondta, a kánikulában könnyebben lángra kaphat a lábon álló gabona, és a kirándulók az erdőben tüzet raknak, ami a melegben könnyen elterjedhet. A katasztrófavédelem ezért az erdőkben és az erdőterületek határától számított 200 méteren belül - beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket is -, valamint a közutak és vasútvonalak mentén levő fásításokban, és a lábonálló gabonák közelében lévő területeken kérte a tűzgyújtási tilalom elrendelését, tette hozzá.

A szóvivő arra kérte az állampolgárokat, hogy a vonatok vagy a gépkocsik ablakaiból ne dobják ki a cigarettacsikket, mert a kiszáradt növényzet könnyen lángra kaphat. Az ezredes a tűzgyújtási tilalom elrendeléséig is azt kéri, hogy lehetőleg mindenki tartózkodjon a parlag- és gazégetéstől.