Lakótelepi tűzvédelmi programot akar a Fidesz

MTI
2007.07.05. 15:19

Átfogó tűzvédelmi programot szorgalmaz a lakótelepeken a Fidesz, az utóbbi időszak halálos áldozatot is követelő lakástüze kapcsán, mondta László Tamás, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön. A politikus, aki XV. kerületi önkormányzati képviselő is, az újpalotai lakótelepen az előtt a ház előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol egy hónapja meghalt egy nő, amikor tűz ütött ki a hatodik emeleten.

Szerinte az esetnek számos olyan tanulsága van, amely miatt a Panel Plusz Programban egy kiemelt alprogramot kell kidolgozni a tűzvédelem, tűzmegelőzés céljából. Mint mondta, az említett tűzeset után a Műszaki Egyetem szakértői által készített jelentésben az áll: "Egyetlen lakó sincs biztonságban, ha tűz üt ki egy panelban. Nyolc olyan pontja is lehet a lakótelepi házaknak, ahol tűz keletkezhet és bármilyen irányban gyorsan tovaterjedhet".

A fideszes politikus azt javasolta, hogy legyen átfogó vizsgálat az épületeken belül, a helyi építéshatóság, a helyi városüzemeltetés, a társasházak és lakásszövetkezetek, a tűzoltóság és tűzmegelőzés képviselőinek együttes részvételével. Tekintsék át közösen a szemétledobók, a gépészeti aknák, a lépcsőházak a menekülési útvonalak, a közművek helyzetét, vizsgálják meg továbbá a közterületek tűzvédelmi kérdéseit is.