Kínában 181 bányász rekedt a föld alatt

MTI
2007.08.18. 13:31

Vízbetörés következtében két szénbányában összesen 181-en rekedtek a föld alatt a kelet-kínai Santung tartománybeli Hszintajban. Mint az Új Kína hírügynökség szombaton jelentette, először a Huajüan bányavállalat egyik tárnájában történt vízbetörés. A sűrű esőzések miatt pénteken megáradt a bánya közelében lévő Ven folyó, amely áttört egy gátat. A víz egy régi aknán keresztül elárasztotta a szénbányát, 172 vájár a mélyben rekedt.

A második baleset a Mingkung szénbányában történt, ugyancsak vízbetörés miatt, ott kilencen maradtak a mélyben. Miután szombaton délelőtt az eső abbamaradt, teljes erővel folytatódtak a mentési munkálatok. Mintegy 2 ezer katona, rendőr és bányász keresi a bányában rekedt embereket. A Huajüan bányában 756-an dolgoztak a szerencsétlenség idején, közülük péntek estig 584-et mentettek ki. A Mingkung bányából 86 vájárt sikerült a felszínre hozni.

A kínai bányabalesetekben becslések szerint évente mintegy 10 ezren halnak meg. A szerencsétlenségek fő okai az elavult berendezések, a megbízhatatlan biztonsági rendszerek és a felületes ellenőrzés.