Baktérium okozta az ételmérgezést Kiskundorozsmán

MTI
2007.08.27. 13:57

Nagy valószínűséggel a staphilococcus aureus nevű baktérium okozta az ételmérgezést Kiskundorozsmán - állapították meg az első laboratóriumi vizsgálatok; a betegek közül egy csecsemőt és három felnőttet kezelnek még kórházban, tájékoztatta az ÁNTSZ Dél-Alföldi Regionális Igazgatóságának járványügyi osztályvezetője hétfőn az MTI-t.

A kórokozót egy étteremben készült grízes tésztában mutatták ki, melyből pénteken 163 adagot szállítottak ki a Szegedhez tartozó településrészen. A betegek - akik közül többet kórházba szállítottak, másokat a mentők otthonukban láttak el - hasmenésre, hányásra és hasgörcsre panaszkodtak. Hétfőn az egyik kórházba szállított gyereket hazaengedték, így még egy tízhónapos csecsemőt és három felnőttet kezelnek egészségügyi intézményben. A többi beteg tünetei már elmúltak.

Az étterem működését a feltárt közegészségügyi hiányosságok, leginkább a kosz miatt felfüggesztették, a konyha nem üzemel. Fertőtlenítőszeres nagytakarítást, festést rendeltek el, amelynek ellenőrzése után főzhetnek csak újra. Ha bebizonyosodik, hogy az ott készült étel okozta a fertőzést, a hatóság büntetést szab ki, de szankcionálják a konyhában tapasztaltakat is.