Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pusztító vulkánkitörés egy jemeni szigeten

MTI
2007.10.01. 08:45

Kitört egy vulkán a Jemenhez tartozó Dzsabal at-Tair apró szigeten, lángba borítva annak jó részét. A szigetnek nincs állandó lakossága, de állomásoznak rajta katonák, és a szanaai kormány szerint legkevesebb 8 ember eltűnt. A SABA jemeni hírügynökség jelentése szerint a szigeten lévő laktanyából kimenekítik a katonákat. Az ország olajipari minisztere elmondta, hogy a vulkánkitörést több földrengés idézte elő. A vulkánkitörést észrevette egy olyan kanadai hadihajó legénysége is, amely a Vörös-tengeren tartott a Szuezi-csatorna felé a NATO kötelékében.

Ken Allen, a kanadai haditengerészet szóvivője szerint a vulkán közép-európai idő szerint vasárnap este hat órakor tört ki a jemeni partoktól 115 kilométerre fekvő, három kilométer hosszú szigeten, amely jemeni haditengerészeti ellenőrző- és megfigyelőpont. A tűzhányó mintegy 100 méter magasra lövi ki a lávát, a hamu pedig mintegy 300 méter magasságig terjeng a terület fölött.