Megmenekültek a bajba jutott indiai hegymászók

MTI
2007.10.02. 14:35

Megmentett az indiai légierő több mint száz hegymászót, köztük orosz, ausztrál és német állampolgárokat, akik még a múlt héten jutottak bajba a Himalája észak-indiai szakaszán - közölték az indiai hatóságok kedden.

Egy indiai hegymászó meghalt, négy orosz és négy indiai kihűlt, illetve hegyibetegségben szenved. A többiek állapota a körülményekhez képest jó - nyilatkozott a légierő egyik tisztségviselője. A hegymászókkal még szeptember 26-án, egy heves hóvihar idején szakadt meg a kapcsolat az északi Uttarakhand államban, és három napon át nem akadtak nyomukra. A sportolók helyét vasárnap sikerült meghatározni, és másnap megkezdődött a mentés - mondta Amit Csandola kormánytisztviselő.

A hegymászók négy csoportban haladtak: három csapat szeptember 18-án indult útnak Gangotri településnél, míg a negyedik egy nappal később. Úgy tervezték, hogy céljukat, a Badrináth szentélyt október 5-én érik el. A csapatokban négy orosz és hét német állampolgár is nekivágott a hegyoldalnak. Egy további külföldi hegymászó állampolgársága körül kisebb zavar támadt: a helyi hatóságok ausztrálnak mondták, az ausztrál hatóságoknak azonban nem volt értesülésük Uttarakhand államban eltűnt honfitársukról, ezért azt sugallták, hogy osztrák lehet.

A többi eltűnt hegymászó indiai származású volt. A sportolókon kívül még legalább hatvan segítő személy - szakács, teherhordó és hegyi vezető - jutott bajba. Az illetékesek sem az elhunyt hegymászó nevét, sem halálának körülményeit nem árulták el.