Razziasorozat a szexrabszolgaság ellen

MTI
2007.10.03. 14:11

Újabb razziasorozatot indítottak a brit hatóságok szerdán az emberkereskedelem és a prostitúcióra kényszerítés ellen, jelentette be a rendőrség. A Pentameter 2 fedőnevű akcióban elsősorban azokra a bandavezérekre akarnak lesújtani, akik nőket és gyermekeket kényszerítenek a szexiparba. A cél továbbá az áldozatok segítése és a társadalom figyelmének felhívása a problémára.

A mostani terv annak a négyhónapos tavalyi akciónak a folytatása, amelyben 134 ember ellen indítottak eljárást különböző, a szexrabszolgasághoz kapcsolódó bűncselekmények gyanújával. Csaknem kilencven asszonyt és lányt mentettek ki ötszáz bordélyházból és masszázsszalonból. A szabadságukat visszanyerők fele Kelet-Európából, a többiek a Távol-Keletről, Afrikából és Dél-Amerikából származnak. Az akció eredményeként létrehoztak egy állandó hivatalt, amelybe a probléma összetettsége miatt a szervezett bűnözés elleni rendőrségi részlegből csoportosítottak át nyomozókat és ügyészeket.

Az új akcióban azokat a brit és külföldi személyeket keresik, akiket a bűnbandák néhány ezer fontért adnak-vesznek. "A probléma hatalmas, és folyamatosan növekszik" - mondta Tim Brain, Gloucestershire grófság rendőrparancsnoka, a rendőr-főkapitányságok szövetségének szóvivője. Brain a BBC rádiónak nyilatkozva kifejtette, az akció nem áll meg a határoknál, az európai társszervezetekkel is kapcsolatot szándékoznak létesíteni.