Törvényt sért, aki lebont egy hódvárat

2008.01.20. 11:44

Megsérti a természetvédelmi törvényt és komoly büntetést kaphat, aki szétrombolja a hódvárakat. A természetvédők szerint az erdőtulajdonosoknak inkább előre kellene gondolkodniuk, hiszen a rágcsálók által okozott károkat meg lehet előzni.

Egyre nagyobb károkat okoznak a hódok a hansági és a szigetközi erdőkben. Egy-egy helyen akár 40-50 fát is kidöntenek az állatok. A környékbeli településeken élők aggódnak, mert szerintük a hódok építményei időnként elzárják a víz útját, és elárasztják a környező erdőket. Mivel az általuk okozott károkat az állam nem téríti meg, több erdőtulajdonos azt a módszert választotta, hogy szétrombolta a hódvárakat és kotorékokat.

A természetvédelmi törvény szerint egy védett állat élőhelyének megrongálása a védett állat elleni fellépésnek minősül. Mivel a hód is ilyen állat, ha valaki lerombolja a várát, azzal megszegi a törvényt és így büntethető. A hatóságok leggyakrabban pénzbüntetést szabnak ki, de súlyos esetben akár felfüggesztett börtönbüntetés is járhat érte - mondta a Független Hírügynökségnek Kiss Mónika, a WWF Magyarország természetvédelmi szervezet sajtóreferense. A törvény szerint a védett állatok által okozott kárt a birtok tulajdonosa viseli. Az ő feladata a kár elhárítása is. A gazdák a védekezéshez segítséget kérhetnek a természetvédelmi hatóságtól és az illetékes nemzeti parktól. Ha ezt nem kapják meg, illetve nem volt megfelelő a segítség, az erdőtulajdonosok kártérítést is követelhetnek. Ebben az ügyben a Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatalához lehet fordulni - tette hozzá Kiss Mónika.