Jenő
-3 °C
6 °C

Milliárdos adócsalást és pénzmosást derített fel a vámőrség

MTI
2008.04.02. 14:00

Alig egy év alatt több milliárd forintot mosott tisztára egy bűnözői csoport, amely adót is csalt külföldi állampolgárok neve alatt futó társaságok nevében. Hat ember előzetes letartóztatásba került, számolt be a csaknem fél évig tartott nyomozás adatairól a vámőrség szerdai sajtótájékoztatóján. Egy budapesti jogtanácsosi iroda vezetője anyagi ellenszolgáltatásért román állampolgárok nevében 3-4 fővárosi, általa fenntartott üres irodába gazdasági társaságokat alapított és jelentett be az adó megfizetésének megkerülése érdekében, illetve jelentős adótartozással rendelkező cégeket íratott a cégek nevére egy bűnözői csoport kérésére, mondta Kanta Tünde ezredes.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) bűnügyi igazgatója hozzátette, a gyanúsítottak szlovák, német, holland, osztrák és lengyel nagykereskedőktől származó számítástechnikai termékeket és eszközöket a fiktív vállalkozások nevében szállították az országba, az áru értékét a valós tevékenységeket nem végző cégek bankszámlájára utalták, és ezek a pénzek végül az elkövetőkhöz kerültek. A gyanúsítottak hatmilliárd forint értékben értékesítettek Magyarországon számítástechnikai termékeket, és másfél milliárd forintnyi ÁFÁ-t nem fizettek meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?