Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ember ferőzött embert madárinfluenzával Kínában

Független Hírügynökség
2008.04.08. 08:56

Egy decemberi kínai madárinfluenzás haláleset újból előhozta azt a félelmet, hogy előbb-utóbb kialakul a H5N1-es vírusnak egy olyan mutációja, amely már emberről emberre is könnyen terjed, és az pusztító világjárványt fog okozni. Kínában ugyanis Nanking városában egy 24 éves madárinfluenzás férfitól - aki utóbb belehalt a kórba - megkapta a betegséget az apja is. Erről és néhány további hasonló esetről számol be a kínai országos járványügyi hivatal elnöke, Ju Vang a Lancet című brit orvosi hetilap keddi számában.

Az orvosok azonban úgy vélik, hogy az ilyen embertől származó fertőzések egyelőre "korlátozottak és nem tartósak", ami azt jelenti, hogy a fertőződés csak nagyon különleges esetekben történik meg. A decemberi kínai esetben például "súlyos beteg testváladékával való intenzív érintkezés történt a kórházban". Az embertől való fertőződésnek genetikai háttere is lehetett, mert a gyanús esetekben mindig családtagok kapták el a betegséget. A decemberi kínai esetben például a haldokló fiúval az apán kívül 91 más személy került érintkezésbe, de csak az apa kapta meg a fertőzést. További fontos körülmény, hogy nem volt lényeges genetikai különbség az apában és a fiúban izolált vírus között.