Kolumbiában kitört a Nevado del Huila vulkán

MTI
2008.04.15. 17:07

Kitört a kolumbiai Nevado del Huila vulkán, a hatóságok több ezer embert menekítettek biztonságos helyre a tűzhányó közelében fekvő falvakból. A Bogotától mintegy 240 kilométerre délnyugatra fekvő vulkán helyi idő szerint hétfő este lépett működésbe, forró hamufelhőt lövellve a levegőbe.

A vulkán aktivitásának mértéke egyelőre nem ismert, de kisebb kitörései is áradásokat és földcsuszamlásokat okozhatnak, mert a forró hamu és a láva megolvasztja az 5330 méter magas tűzhányó tetejét borító hó- és jégtakarót. A hatóságok emiatt a legmagasabb fokú - vörös színnel jelölt - riasztást rendelték el a vulkán környezetében fekvő településeken. Rio Paez, a kolumbiai vöröskereszt igazgatója rádiónyilatkozatában elmondta, hogy Belalcazar és Paez falvakból áradásveszély miatt három és fél ezer embert telepítettek át biztonságos helyre.

A Nevado del Huila vulkán hosszú nyugalmi időszak után tavaly vált ismét aktívvá: kitörése a tűzhányó első feljegyzett szeizmológiai tevékenysége volt a XVI. század közepe óta. Kolumbia legsúlyosabb természeti katasztrófáját szintén egy vulkán, a Nevado del Ruiz okozta 1985-ben: kitörése miatt sárlavina zúdult Armero településre, amely eltűnt a térképről. A tragédiában 25 ezer ember halt meg.