Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Elegük van a tengeri kalózokból

MTI
2008.04.23. 06:47

Franciaország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia határozattervezetet készül benyújtani az ENSZ Biztonsági Tanácsába, amely felhatalmazná az államokat a kalózkodás elleni fellépésre Szomália partjainál és máshol - közölte kedden Jean-Maurice Ripert francia ENSZ-nagykövet.

"Most egyeztetjük a határozat részleteit, a hatásköröket és a jogi szempontokat" - mondta a nagykövet. Hozzátette: az elképzelés szerint a határozat felhatalmazást adna az ENSZ tagállamoknak a kalózkodás elleni fellépésre őrjáratok szervezésével, a kalózcselekményekre való reagálással, illetve akár megelőző intézkedésekkel.

Szomáliai kalózok hétfőn hatalmukba kerítettek egy spanyol halászhajót, előzőleg pedig egy francia luxusjachtot. Szomáliában gyakorlatilag 1991 óta nincs hatékonyan működő központi kormány, anarchia és erőszak dúl az országban. Az emberrablás és a kalózkodás jövedelmező "üzletágnak" számít, és a szomáliaiak többsége a váltságdíj fejében jól bánik foglyaival.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?