Lecsukták a bolgár távhő cég volt főnökét

2008.05.30. 22:18

Korrupciós vádak miatt öt évi szabadságvesztésre ítélték pénteken a bolgár főváros távhőszolgáltatójának volt igazgatóját. Valentin Dimitrovnak több millió - egyes hírek szerint ötmillió, más értesülések szerint csaknem 19 millió - eurója pihent ausztriai bankszámlákon. E pénzekről nem tájékoztatta a bolgár nemzeti bankot.

Dimitrovot 2006-ban tartóztatták le. Lakásának átkutatásakor több mint egymillió euró készpénzre bukkant a rendőrség. Megállapították, hogy igazgatói megbízatása alatt nagy értékű dolgokat - többek között egy repülőgépet - vásárolt a távfűtési üzem nevében, majd ezeket saját célra használta.

A volt igazgató elleni büntetőeljárás a korrupció elleni harc jelképévé vált Bulgáriában. Dimitrov ügyvédje azzal vádolta a bíróságot, hogy a taláros testület a szerinte "súlyos és igazságtalan" büntetéssel csak "a Brüsszelből érkező kritikákra" kívánt felelni.

Az Európai Unió rendszeresen bírálja Szófiát, amiért nem tesz meg mindent az országban burjánzó korrupció visszaszorítása érdekében. Az Európai Bizottság július közepén készít jelentést arról, hogy a balkáni ország, amely tavaly csatlakozott az Európai Unióhoz, milyen haladást ért el a korrupció (és a szervezett bűnözés) elleni harcban.