Vazul
10 °C
25 °C

Meghosszabbították az amstetteni rém vizsgálati fogságát

2008.06.06. 14:02 Módosítva: 2008.06.06. 14:41

Újabb két hónapra meghosszabbították pénteken az amstetteni rémként emlegetett Josef Fritzl mérnök vizsgálati fogságát. Franz Cutka, a St. Pölten-i tartományi bíróság szóvivője közölte, az ügyben illetékes bíró azért döntött a meghosszabbítás mellett, mert úgy ítélte meg, hogy a fogva tartás indokoltsága és jogalapja változatlanul fennáll. A személyes szabadság megsértésével, nemi erőszakkal és vérfertőzéssel gyanúsított férfi ügyvédje a zárt ajtók mögött lefolytatott tárgyalás során nem emelt kifogást az intézkedés ellen, így az azonnal jogerőssé vált.

Az amstetteni ügy áprilisban pattant ki. A 73 éves Fritzlt azzal gyanúsítják, hogy házuk pincéjében huszonnégy éven át fogságra és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát, a most negyvenkét éves Elisabethet, akitől hét gyermeke született. Az egyik azonban néhány napos korában meghalt, holttestét a férfi saját állítása szerint egy kályhában elégette. A lány három gyermekével az apja által kialakított tömlöcben sínylődött egészen a közelmúltig. Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a "nagyszülők" magukhoz vettek, ők úgy nőttek fel, hogy nem tudtak a testvéreikről.

Az osztrák törvények értelmében egy gyanúsított legfeljebb két évig tartható vizsgálati fogságban. Ha addig az ügyészség nem tud elegendő terhelő bizonyítékot összegyűjteni a vádemeléshez, illetve a bírósági tárgyalás megindításához, az illetőt szabadon kell bocsátani.