Kínában 1,66 millió embert evakuáltak az áradások miatt

MTI
2008.06.18. 16:43

Az áradások kezdete óta összesen 1,66 millió embert menekítettek biztonságos helyre Kína kilenc tartományában. A legsúlyosabb károkat a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományból, a Gyöngy folyó deltájából jelentették, ahol ötven év óta nem volt ehhez hasonló pusztítás. Az áradások legkevesebb 171 halálos áldozatot követeltek, 52 embert eltűntként tartanak nyilván. A meteorológusok szerdai jelentései szerint a csapadékos idő a következő napokban is folytatódni fog, ezért több mint 750 állami tisztségviselőt és rendőrt vezényeltek a térség hat legveszélyesebb víztározójának megerősítésére.

A medrükből kilépő folyók 134 ezer házat döntöttek romba, a termés 2,32 millió hektárnyi területen ment tönkre, az anyagi kár eléri a 27,7 milliárd jüant (közel 633 milliárd forint). Az előrejelzések szerint az esőzések és az áradásveszély a földrengés sújtotta Szecsuan (Sichuan) tartományban is folytatódni fognak. A május 12-i, a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földmozgás a legfrissebb hivatalos adatok szerint 69 172 ember életét követelte, további 17420 embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

Szakértők szerint a csapadék és az egyre melegebb időjárás miatt a térségben továbbra is a járványok kitörése jelenti a legnagyobb veszélyt.