Továbbra is hiánycikk a kullancs elleni vakcina

2008.07.02. 19:30

Várhatóan csak év végén lehet újra vírusos agyhártyagyulladás elleni felnőtt védőoltást kapni a patikákban - ezt mondta az egyik gyógyszer-nagykereskedelmi cég igazgatója. A vakcina május óta hiánycikk, pedig javában tart a kullancsszezon. A gyerekeknek való oltószer jelenleg kapható, a felnőtt vakcina viszont továbbra is hiánycikk - az egyik zalaegerszegi patikában például naponta keresik, de május óta a gyógyszerészek sem láttak ilyen készítményt.

Dudás Antalné patikavezető, a Magyar Gyógyszerészi Kamara zalai elnöke azt mondta: bármelyik nagykereskedőt hívják, azt a választ kapják, hogy nem tudnak felnőtt vakcinát adni, az egész országban hiánycikk ez az oltóanyag. Pedig Zalában különösen nagy szükség lenne a vakcinára, mert ez az egyik legfertőzöttebb megye - a kullancsok annyira elszaporodtak, hogy már nemcsak az erdők, hanem a városi parkok is veszélyesek ebből a szempontból.

A vakcina-hiány legfőbb oka, hogy az oltószer iránt egész Európában nőtt a kereslet, és a gyártók nem tudják kielégíteni a magyarországi rendeléseket. Úgy tűnik, hogy az utolsó negyedév előtt ezekből a termékekből nem fognak kapni - tájékoztatott Feller Antal a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Ez különösen azok számára rossz hír, akiknél már elkezdődött a kullancs terjesztette vírusos agyhártyagyulladás elleni oltássorozat - mondja a háziorvos. Náluk kárba veszhet ugyanis az eddig befektetett pénz és energia. Akik már megkapták az első oltást, körülbelül egy hónap múlva meg kellene kapniuk a második oltást is - mondta a Független Hírügynökségnek Percs Erika zalaegerszegi háziorvos.