580 millió forinttal lopták meg az államot

2008.07.05. 10:09

Több száz millió forintos adócsalásokra derített fényt a vám- és pénzügyőrség két importőr cégnél, amelyek egyszerűen elfelejtettek áfát fizetni a behozott áruk után.

Az egyik vállalkozás 2006-2007-ben 391 darab gépkocsit vásárolt mintegy 7 millió eurós nettó beszerzési áron különböző uniós országokból, majd a kocsikat több lépcsőben, általában ugyanazokon a kereskedőkön keresztül továbbértékesítette. Ám az államnak járó mintegy 350 millió forintnyi áfát a cég nem fizette meg. Az ügyben a Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatala több régiót érintő összehangolt akció keretében 18 helyszínen tartott házkutatást. A vámnyomozók 2 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

A másik áfa-csalási ügyben a nyomozók három gyanúsítottat tartóztattak le. Őket azzal vádolják, hogy Ausztriában és Romániában vásároltak műanyag alapanyagokat, melyeket nettó értéken hoztak be Magyarországra és értékesítettek egy soltvadkerti cégnek. Ám az árut az országba behozó cég adóbevallásában fiktív belföldi beszerzéseket tüntetett fel, így más tagállamban történő termékbeszerzése után az általános forgalmi adót nem fizette meg, s összesen 230 millió forinttal rövidítette meg a költségvetést.