Lehel
17 °C
27 °C

Taxiháború Párizsban

2008.07.29. 06:54

Háború tört ki a francia főváros autós és motoros személyszállítói között. Immár 5-6 éve mennek a "hagyományos" taxisok idegeire a motorbiciklivel, mopeddel taxizó motorosok, akik már mintegy kétszázan vannak. A kétkerekű fuvarozók keményen megszámítják, hogy velük elkerülhetők a nagy forgalmi dugók: 20-30 százalékkal kérnek többet az autós utazásnál, miközben a költségeik alacsonyabbak autós kollegáiknál.

Ez a praktikus, bár egyelőre még hivatalosan még el nem ismert közlekedési szolgáltatás azonban nem tetszik a "négykerekű" taxisoknak. Annyira nem, hogy a kétkerekű fuvarozók szövetségének vezetője szerint "rudat nyomnak a küllők közé". És ez nemcsak átvitt értelemben van így: Raphael, egy motortaxis hosszú sebhelyet visel a karján, mert megkéselte egy taxisofőr egy piros lámpánál. Feljelentette, de nem történt semmi, "mert a rendőrség is ki akar nyírni minket".

Nézetét munkatársai is osztják, mindegyiküknek van hasonló története. Az érdekszövetség elnöke szerint "a vége az lesz, hogy valami súlyos dolog történik, de nem várhatjuk ölbe tett kézzel, míg valaki meghal".