Egyre több cigarettát foglalnak le a déli határon

MTI
2008.09.18. 07:30

Szeptember közepéig csaknem 10 ezer kartonnal több cigarettát foglaltak le a vámosok a Dél-Alföldön, mint tavaly a teljes évben, tájékoztatta a vám- és pénzügyőrség regionális parancsnoksága. Idén szeptember 15-ig több mint 95 ezer karton cigarettát foglaltak le a pénzügyőrök Bács, Békés és Csongrád megyében, míg 2007-ben - 12 hónap alatt - 85,5 ezer kartont, pedig ez a mennyiség is 10 százalékkal meghaladta az előző évit, mondta Bácsi Attila.

A százados szerint a Romániából és Szerbiából érkezőknél állandó az egy-két kartonos cigarettacsempészet, az idei eddigi 6300 eset nagy részét is ezek a felderítések adják. Az ilyen ügyek száma a nyári hónapok alatt növekszik meg ugrásszerűen: a szabadságukról visszautazó vendégmunkások a magas uniós ár miatt saját szükségleteiket próbálja meg így kielégíteni.

A lefoglalt mennyiség nagyobb részét a nemzetközi teherforgalom ellenőrzésekor találták a pénzügyőrök. A teherautókban gyakran több ezer karton cigarettát próbálnak behozni Magyarországra a csempészek. Szeptember 11-én Nagylakon például 40 ezer karton, 183 millió forint értékű adójegy nélküli cigarettát találtak a vámosok egy kamionban, közölte a sajtóreferens.