Hormont találtak egy kínai krémben

MTI
2008.10.22. 12:08

A melaminnal szennyezett élelmiszerek botránya után, most egy bőrápoló krémet találtak károsnak Kínában. Egy vállalat visszahívta az általa gyártott és forgalmazott szert a boltokból, mert olyan szteroid tartalmú hormont találtak benne, amit két hétnél hosszabban nem tanácsos használni. A Miaoling Medical Technology Group egyben bejelentette, hogy azonnal leállt a krém gyártásával és forgalmazásával.

A krém a klobetazol-propionát nevű szintetikus szteroidot tartalmazta, amit erőteljes gyulladáscsökkentő hatása miatt különféle bőrbetegségek kezelésére szoktak használni. A szer azonban nem ajánlott 12 év alattiak számára, használata ugyanis könnyen cukorbetegséghez vagy a mellékvesekéreg túlműködésével összefüggő Cushing-szindrómához vezethet. A krém csomagolásán azonban nem tüntették fel, hogy az tartalmazza a szintetikus szert, hanem azt állították, hogy 25 természetes anyag hozzáadásával készült

Egy kanai lap szerint egy nyolchónapos kínai kislány menstruálni kezdett, miután hónapokon keresztül kezelték a bőrápoló krémmel. Az orvosok szerint a csecsemő rendellenes egészségi állapotát a hormon-túladagolás okozta. Az egészségügyi hatóságok ezután vizsgálták meg a bőrápolási készítményt.