Embercsempész-hálózatot lepleztek le Európában

MTI
2008.11.13. 20:16

Hatvanöt embert vettek őrizetbe hat európai országban, köztük Magyarországon, egy embercsempész-hálózat felszámolására indított akció keretében, jelentette be az Európai Unió rendőrségi, illetve igazságügyi együttműködési szervezete csütörtökön. A Europol, illetve a Eurojust Hágában kiadott közös közleménye szerint a spanyol rendőrség által 2007-ben indított nyomozás eredményeként leplezték le az ukránok által szervezett hálózatot, amelynek tagjai legalább 3500 ukrán és moldovai állampolgárt juttattak be illegálisan az Európai Unió területére, fejenként 1900 és 2300 euró ellenében.

Az embercsempészek többségét november 3. és 9. között fogták el Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában, de még szerdán is voltak őrizetbe vételek. Az illegális bevándorlókat buszokon vagy autókban rejtették el. Az Ukrajnából vagy Moldovából érkező járművek Lengyelországban vagy Szlovákiában léptek be az Európai Unió területére, a végcél pedig Spanyolország, Portugália vagy Olaszország volt.

A hágai székhelyű Europol hangolta össze a különböző országok rendőrségei közötti együttműködést, a Eurojust pedig az érintett országok bíróságai között szervezte a munkát. Az irányítási központot a dél-spanyolországi Málagában állították fel, a Eurojust két, illetve az Europol három munkatársa dolgozott ott.