Melamint találtak egy gyerektápszer-mintában az Egyesült Államokban

MTI
2008.11.26. 09:31

Az amerikai élelmiszer-biztonsági hatóság egyetlen gyerektápszer mintában melamint mutatott ki. A Food and Drug Adminisztration (FDA) szóvivője szerint aggodalomra semmi ok, mivel a mintában rendívül alacsony volt a melaminszint.

Az elmúlt hónapokban az FDA már megnyugtatta a szülőket, hogy az Egyesült Államokban nem áll fenn egy a kínai melamin-esethez fogható szennyezés veszélye. Kínában gyermekek ezrei betegedtek meg és többen életüket is vesztették amiatt, hogy cégek a műanyagiparban használatos melamint kevertek élelmiszerbe.

Az FDA nem közölte az érintett gyártó nevét, és azt hangsúlyozta, hogy nem élelmiszer-hamisításról vagy szennyezésről van szó, hanem a gyártási folyamat során a csomagolóanyagból kerülhetett melamin a gyerektápszerbe. A melaminszint a mintában norma alatti, 137 rész volt milliárd egységenként (ppb), ami teljesen veszélytelen - közölték.

Egyes fogyasztói szervezetek viszont azt hangoztatják, hogy a gyermektápszerekre vonatkozóan nem szabadna semmilyen engedményt tenni, mivel a tápszereket a gyermekek folyamatosan, hónapokon át eszik.