Németországban betiltják a Spice nevű növénykeveréket

MTI
2008.12.31. 15:23

A német hatóságok a Spice (fűszer) nevű divatos növénykeverék árusításának és előállításának betiltását tervezik, miután kiderült, hogy a marihuánához hasonló szintetikus szert tartalmaz. Sabine Baetzing, a német drogbiztos már januárban szeretné kivonni a forgalomból a kábítószernek bizonyult terméket, mivel az elemzés során felfedezték, hogy hatása négyszer erősebb, mint a vadkenderből készült marihuánáé. Svájcban, Ausztriában és Hollandiában már betiltották a keveréket.

A Spice idén futott be Európa-szerte. A hatóságok szerint az utcán vagy bizonyos boltokban árult fűkeveréket rendszerint cigarettába sodorva szívják. A "fűszer" számos fantázianév alatt fut: ismert a Spice Silver, a Spice Gold, a Spice Diamond, a Spice Artic Synergy, a Spice Tropical Synergy vagy a Spice Yukatan Fire. A berlini kereskedők szerint a 30 euróba kerülő 3 grammos csomagok percek alatt eltűnnek a polcokról.

A csomagoláson egy londoni központú Psyche Deli elnevezésű cég van feltüntetve gyártóként, ám képviselőjük a hírügynökség megkeresésére azt állította: csak a kiszerelést végzik, de nem ők készítik az árut. A Spice fogyasztói erős szívverésre, és a marihuánáénál hosszabban tartó hatásra panaszkodnak - hívta fel az új drog egészségkárosító veszélyeire a figyelmet a berlini sürgősség drogszolgálat egyik munkatársa.