Idén már négy kínai halt meg madárinfluenzában

Független Hírügynökség
2009.01.24. 13:16

A madárinfluenza vírusától halt meg egy 31 éves nő Kínában, jelentette az állami Új Kína hírügynökség szombaton. Idén már négy ember halt meg a H5N1 vírustörzstől Kínában, ahol a holdújévi ünnepségek miatt járványkitöréstől tartanak.

Az ország észak-nyugati részén található Hszincsiang tartományban pénteken meghalt nő január tizedikén lett rosszul, miután egy háziszárnyasokat áruló piacon járt, közölte az Új Kína hírügynökség helyi egészségügyi tisztviselőkre hivatkozva. Laboratóriumi tesztek igazolták, hogy a H5N1 vírus okozta halálát. Hét napon belül ő volt a madárinfluenza vírusának harmadik áldozata: kedden egy 16 éves fiú, egy hete szombaton pedig egy 27 éves nő halt meg a vírus miatt.

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint az esetek szórványosak, és nem kell félni nagyobb járvány kitörésétől. A mezőgazdasági minisztérium azonban korábban arra figyelmeztetett, hogy a jövő hét hétfőn kezdődő holdújévi ünnepség miatt nagyobb egy esetleges járvány kitörésének a veszélye, ahogy az egyhetes ünnep miatt megnő a szárnyasok iránti kereslet. A vírus terjedésének kedvező hideg időjárás pedig csak növeli a problémát.