A bombagyáros Clodo tíz évet kapott

2001.12.29. 13:22
Elsőfokon tíz év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság Dietmar Clodót. A bombagyárosként emlegetett német férfit bűnszervezet tagjaként elkövetett robbanóanyaggal, és lőfegyverrel visszaélés, illetve közokirat-hamisítás miatt ítélték el.

A vádlottakat 1998. június 3-án fogta el a rendőrség a 90-es évek közepén elkövetett robbantásos bűncselekmény-sorozat kivizsgálásával összefüggésben. A mostani per koronatanúja az a Sztecura néven ismert ukrán-orosz maffiavezér volt, aki korábban elvezette az ORFK nyomozóit Clodohoz. A bombagyáros pilisszentlászlói házában készített bombát Sztecura megrendelésére. A pokolgépet 2500 dollárért értékesítette Clodo.

Clodó két vádlott-társa közül az izraeli Leonid Kolchinskyt 8, míg az ukrán Vlagyimir Volkovot 5 év börtönre ítélték, és mindhármukat kiutasították az országból. A bíróság az ügyészséggel egyezően ítélte meg a vádlottak cselekményét, ugyanakkor a vádlottak az eljárás során mindvégig tagadták bűnösségüket. Az ügyész súlyosbításért, a vádlottak felmentésért fellebeztek.