Szilvia
5 °C
16 °C

Húsz év után ismét súlyos dengue-járvány Kubában

MTI
2002.01.14. 08:53
Húsz év óta a legsúlyosabb dengue-járvánnyal küzd Kuba: a szúnyogok terjesztette trópusi vírusfertőzés jelenlegi fertőzöttjeinek számát egyelőre nem közölték, de 1981-ben 158-an meg is haltak a kórban.

A karib-tengeri országban hat hónappal ezelőtt ütötte fel fejét a magas lázzal járó betegség, amely bizonyos esetekben halálos lehet. Január elején az ország több mint feléből jelentettek már eseteket, és a járvány központja a sajtójelentések szerint Havanna. A kormány a hét végén rendkívüli kampányba kezdett a lakosság figyelmeztetése, illetve a szükséges óvintézkedések megtételének érdekében. Fidel Castro elnök egy ünnepség margóján maga hirdette meg a harcot a szúnyogok ellen.

A harc középpontjában a szervezett fertőtlenítés és a közterületek tisztán tartása áll. Egy kórházi illetékes arra figyelmeztetett, hogy az elmúlt hetekben egyre többet hallott olyan esetekről, amelyekben a halálos vírusváltozat jelenlétét valószínűsítik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?