Titkos felvétel a gyermekgyilkosságok gyanúsítottjáról

MTI
2002.01.22. 07:08
Egy belga szenátor, Jean-Marie Dedecker engedélyt eszközölt ki az igazságügyi minisztériumtól arra, hogy meglátogassa börtöncellájában a pedofíliával és többszörös gyermekgyilkossággal gyanúsított MarcDutroux-t, és kérdéseket tegyen fel neki. Dedecker azonban magával vitte a beszélgetésre a VTM tv munkatársát - akiről a börtönhatóságoknak azt állította, hogy a sofőrje -, s az újságíró Dutroux tudta nélkül, illetve bármiféle hivatalos engedély nélkül felvette a mintegy 50 perces beszélgetést.

A "kalóz" hangfelvételből hétfőn este több részletet is sugárzott a VTM. A felvételen Dutroux elismeri, hogy "bűnös a lányok fogva tartása miatt", de elutasítja azt, hogy a halálukért felelős lenne. Azt állítja továbbá: szerteágazó pedofil hálózattal volt rendszeres kapcsolatban, de a rendőrség szándékosan figyelmen kívül hagyta az ő erről szóló vallomását.

Dutroux, akit legalább négy kiskorú, illetve tizenéves leány elrablásával, megerőszakolásával és megölésével vádolnak,1996 óta van vizsgálati fogságban (a bizonyítási eljáráshoz több ezer génvizsgálatot kellett végezni, s emiatt többször elnapolták a tárgyalás megkezdését). A belga szenátort pártja hivatalosan megrótta, amiért lehetővé tette a "kalóz" felvétel elkészítését. Dedecker eljárását elfogadhatatlannak minősítette Guy Verhofstadt kormányfő is.