Árpád
-2 °C
3 °C

Rabszolgasorban tartott kamionosok

Népszabadság
2002.01.29. 08:50
Nyolc ország rendőrségét és vámőrségét foglalkoztatja a Kralowetz szállítmányozási társaság Alsó-Ausztriában kirobbant botránya: a hét végi házkutatások alátámasztották a gyanút, miszerint a nemzetközi cég feketén fuvaroz, és éhbérért (társadalombiztosítás nélkül) kelet-európai munkaerőt foglalkoztat - írja a Népszabadság. A szállítmányozási cégnek egyedül Ausztriában kilenc központja működik, és az alkalmazásában álló sofőrök száma meghaladja az 1500-at: közülük a legtöbb kelet-európai, akinek bére kilométerenként mindössze 8-9 cent. A havi fizetés 500-1000 euró, a nyugat-európai fizetség töredéke, ám a hírek szerint többségük ezt sem kapta kézhez már vagy három hónapja. Az ok: a tulajdonos túlzott üzemanyag-fogyasztásukért így büntette őket.

A hét végi intézkedések valóságos katasztrófalavinát indítottak el: a zárolt bankszámlák miatt az úton lévő kamionok tucatjai üzemanyaghiány miatt valamelyik parkolóban várják a csodát. Eközben vagy 150 szó szerint kiéhezett teherautó-vezető szállás- és visszaindulási lehetőség nélkül a luxemburgi humanitárius szervezetek gondozására szorul. A rendőrség Luxemburgban letartóztatta a vállalatbirodalom alsó-ausztriai ügyvezetőjét, ám Rainer Kralowetz tagadja a vádakat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?